Lazer Epilasyon Nedir?

Lazer Epilasyon Nedir?

Lazer Epilasyon Nedir?

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) dalga boyu belli bazı ışık kaynaklarının etkisi ile istenmeyen tüylerden kurtulmayı sağlar. Cilde uygun lazer ışığı seçici olarak kıl kökünde yoğunlaşır, ısıya dönüşerek çevre dokuya zarar vermeden sadece kökün kendisini ve çekirdek hücreyi tahrip eder.

Lazerin çalışma prensiplerini 1900 lü yılların başlarında Albert Einstein tarafından bulunmuştur. Albert Einstein in 1917 yılında The Quantum Theory of Radiation isimli makalesini yazması ile lazer dönemi başlamıştır. Lazer tıpta yaklaşık 40 yıldır kullanılmaktadır. Son dönemlerde de neredeyse tüm tıp dallarında kullanılmaktadır. Örneğin üroloji, göz hastalıkları, beyin cerrahisi gibi Lazerlerin günümüzde en popüler uygulaması hiç kuşkusuz Lazer Epilasyondur. Epilasyonda kullanılan lazerlerin herhangi bir mutajen etkileri tespit edilmemiştir. Radyoaktif değillerdir. Lazer Epilasyonda Alexandite Lazerler, Diot Lazerler ve Nd-Yag Lazerler kullanılır. IPL ve Fotoepilasyon cihazları ise lazer olarak kabul edilmez.

Lazer Epilasyon amacı ile hangi cihazlar kullanılır?

Alexandrite,Nd Yag ve Diod sistemleri epilasyon amaçlı kullanılan sistemlerdir.

Lazer Epilasyon kimlere uygulanabilir? 

12 yaşından itibaren koyu renkli tüyleri olan herkese uygulanabilir. Eğer tüyler açık renkli yani pigmenti az, koyu renkli pigmenti hiç yok ise laser ışığını görmeyeceği için tedaviden etkilenmez.

Lazer Epilasyon hangi bölgelere uygulanabilir?

Gözleri direkt ışıktan özel gözlüklerle koruma şartı ile tüm vücut bölgelerindeki tüylere uygulanabilir. Yanlızca göz çukuru içine ve kulak deliği içine yapılmamaktadır.

Lazer Epilasyon da her kıl başarı ile yok edilebilir mi? 

Lazer epilasyonda kullanılan tüm cihazlarda çalışma prensibi olarak melanin hedef olarak seçilmiştir. Melanin’in yoğun olduğu koyu ve kalın kıllarda başarı oranı yüksek olup melanin oranı düşük olan açık renkli kıllarda başarı oranı daha düşüktür. Başarıyı etkileyen bir diğer olay da kişinin ten rengidir ten rengi koyu olanlarda cildin yüzeyel tabakasında yer alan melanin fazla olduğu için yan etki riski yüksek olup epilasyon amacı ile verilen enerjide dağılacağından başarı oranı düşer. Özetle epilasyondaki başarı kılların koyu ve kalın, ten renginin açık olması ile doğru orantılıdır.

Lazer Epilasyonda Kıl kalınlığı etkili midir?

Lazer Epilasyonda Kıl kalınlığı tedavi etkinliği açısından son derece önemlidir.Kalın kıl ışığı atım süresi içerisinde daha hızlı bir biçimde emer. Genelde, kıl ne kadar koyu renkli olursa tedavi de o kadar etkili olur. Bununla birlikte, açık renkli kıl tedaviye genellikle iyi cevap vermesine rağmen, erken bir düzelme beklemek fazla iyimserlik olacaktır En kolay tedavi edilebilen kombinasyon siyah kıl ve beyaz deri kombinasyonudur.

Her tedavi süresi ne kadardır?

Kullanılan cihazların özelliklerine göre değişmekle beraber çok hızlı çalışma özelliklerine sahip cihazlarla yüz 7-8 dakikada, bıyık 1 dakikada, bacaklar 45 Dakika -1 Saat gibi denilebilir.

Tedavi sırasında ağrı hissedilir mi? 

Yalnız soğutucu gazının ve laser ışığının çarpmasını cildinizde bir lastik çarpması gibi hissedebilirsiniz

Lazer epilasyonda ten rengi önemli midir?

Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) yöntemi, beyaz tenli ve koyu renk tüylü kişilerde etkinliği daha yüksek olan bir yöntemdir. Bu özellikteki kişilerde dokuya hasar vermeden yüksek dozlar kullanmak mümkün olacağından ve kıl kökleri de koyu renkli olduklarında ışını daha fazla absorbe edeceğinden tedavi, seans sayısı bakımında daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Yeni jenerasyon lazer cihazlarında, kişiye ve uygulama yapılacak bölgeye özel ayarlamalar yapabilme imkanı olduğundan, cilt rengi esmer olan kişilerde, bronz tenlilerde hatta zencilerde bile, dozlar cilde zarar vermeyecek seviyelere indirilerek işlem güven ve başarı ile uygulanmaktadır.

Bir seansta tüylerden kurtulmak mümkün müdür?

Hayır, mümkün değildir. Çünkü kıl köklerinin hepsi aynı büyüme devresinde değildir. Uygulama esnasında olgun fazda (anogen) olan kıl kökleri etkilenir. Dinlenmekte (katogen) ve gerileme (telogen) fazındaki kıl kökleri etkilenmez. Bunlar için diğer seansların uygulanması gerekir. Kılların renklerinde ve büyüme devrelerinde olan farklılıklardan dolayı seans sayısı kişiye göre hatta aynı kişinin farklı bölgelerine göre değişir.

Lazer epilasyonda neden birden fazla seans gerekmektedir?

Vücut kılları anajen, katajen ve telojen olarak adlandırılan üç gelişim evresinde bulunur. Her kıl bu evrelerden birbirinden bağımsız farklı zamanlarda geçmektedir. Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) sadece anajen (aktif) dönemdeki kılları etkiler. Bu nedenle tek seansta uygulanan bölgedeki tüm kılları yok etmek mümkün olmamaktadır. Tedavi süreci için (1-1,5 yıla yayılmış olarak) vücut bölgelerinde ortalama 5-6 seans; yüzde 7-8 seans denebilir.